Cutit Helle Eggen New Lama 101mm Made in Norway
Renumele norvegienilor de la Helle dateaza inca din 1932, cand au fost faurite primele cutite de fondatorul companiei, Steinar Helle. Azi, cutitele Helle sunt considerate obiecte exclusiviste, care pot completa atat o colectie, cat si o panoplie de cutite de vanatoare si outdoor.
Cutitele Helle sunt deosebite prin constructia lor. Diferenta dintre acestea si cele care au alta marca consta in lama cutitului, dar si calitatea finisajelor si ale materialelor folosite.
Modelul Eggen New este realizat din otel Sandvik 12C27, spre deosebire de modelul clasic H3LS cu lama laminata. Este un cutit mai rigid, care poate fi ascutit pana la extrem pentru a ne facilita aplicatii diverse. Finisajul ramane unul de exceptie, cu maner din mesteacan masurian, finisat impecabil si cu un sistem Finger Guard construit direct din forma lemnului.
Teaca este din piele de ren de culoare inchisa, securizata in cusaturi de culoare alba, un contrast elegant completat si de ferula de pe terminatia manerului.
Eggen este modelul care se regaseste in topul modelelor de cutite Helle comercializate in America de Nord.
Specificatii tehnice:
- Lungime lama: 101mm
- Lungime maner 110mm
- Grosime lama: 2.9mm
- Greutate: 120g
- Material lama: Otel Sandvik 12C27
- Model aflat in productie din 1998 (laminat)
- Modelul new Eggen (otel 12C27) lansat in 2021
- Maner finisat cu lemn de mesteacan masurian
- Sistem Finger Guard construit direct in maner
- Teaca de piele inchisa la culoare in contrast elegant cu ata alba
- Ferula de aluminiu pe cotor maner
- Designer: Gunnar Lothe
- Produs lucrat manual in Norvegia
Intretinerea:
Necesara dupa folosire indelungata, intretinerea nu trebuie neglijata de niciun posesor de Helle. Manerul trebuie sters cu o carpa curata, uscata, in caz de umezeala ridicata. Husa este indicat sa o impregnam cu agent de intretinere incolor (grasime sau vaselina incolora). Stergerea in caz de umezeala este, de asemenea, indicata. Lama trebuie stearsa cu o carpa uscata si, rareori, necesita o gresare minima
Ascutirea:
Este indicata folosirea unei pietre diamantate sau a unei pietre umede de ascutire. Ascutirea pe piatra umeda necesita putin excercitiu si trebuie facuta prin contactul pe intreaga suprafata a lamei. Miscarile inainte-inapoi se fac cu o anume presiune exercitata si intr-un unghi care sa ne semnalizeze la un moment dat zimtii de pe partea opusa.
Daca lama este mai uzata, este indicata folosirea unor pietre de granulatie mare pentru inceput, urmand ca polish-ul final sa-l facem cu pietre de granulatie fina (4000-5000 pana la 12.000)
A nu se ascuti pe o piatra uscata. Temperaturile ridicate pot afecta calitatea lamei. Pietrele japoneze Wet Stone cu aplicatie pe granulatii diferite sunt, in schimb, recomandate.