Pluta Cralusso Bolo 6g

Una dintre cele mai arzatoare chestiuni ale unui pescuit clasic cu bologneza este pastrarea monturii, implicit a plutei intr-o zona imaginara, in care montura sa respecte prima evaluare a adancimii apei. Daca montura intra in deriva intr-o zona indepartata de mal, din cauza cresterii trepate a adancimii, carligul ajunge sa se indeparteze de substrat. Daca, insa, se apropie de noi spre mal, riscam sa agatam montura, fara nicio sansa a o tine aproape de gurile infometate ale mrenelor si scobarilor. Secretul, evident sta intr-o practica indelungata, in care am invatat sa fac in asa fel incat, in ciuda tuturor curentilor, sa petrec un timp cat mai indelungat in zona nadita. 

Forma ciudata, aplatizata

Dar nimic nu aducea cu forma clasica a unei plute specifice bologneze. Mai degraba forma calcata cu piciorul a unei plute din plastilina. In plus, am primit si trei antene de culori diferite si doua sistem de adaptare cu rol de ghidon al plutei. Practic, acest sistem nu este nimic altceva decat locul in care introducem firul, pentru a putea ghidona mai bine pluta, atunci cand o lasam in curent. Dar de ce am primit doi adaptori? Dupa niscaiva documentatie, beculetul s-a aprins: pentru ambele directii ale curentului... Incepea bine, omul asta chiar parea sa se fi gandit la tot. Adaptorul pentru cursul inspre dreapta are chiar si un tub rosu de identificare, ca sa nu mai fie nevoie de indelungi chibzuiri pe malul apei. Desi, la prima vedere, este aproape evident, ce si cum se monteaza.

Materialul si montajul

Forma plutei bolo aduce cu aceea a unei alte plute care a facut istorie, tot marca Cralusso: este vorba de modelul Szorf (Surf). Doar ca intreg sistemul este simplificat. Spuma poliuretanica este un material care face minuni nu doar in constructia voblerelor, ci iata si pentru manufacturierii de plute. Nu ca l-as considera pe domnul Cralusso un simplu manufacturier... Eu il ridic la rangul de inventator. Va marturisesc, insa, ca sunt un mare fan al lemnului de balsa. Chiar si dupa cateva utilizari exista riscul ca o pluta obisnuita de balsa sa se umezeasca, numai o slefuire fina si o lacuire eficace poate salva produsul. Si o supriza placuta, dar din nou gandita, este aceea a vopsirii celor trei antene in culori multiple, in functie de conditiile de luminozitate de pe apa. Genial!

Proba pe viu. Adica pe apa.

Dupa atatea studii, nimeni nu mai aveam rabdare sa stea mai mult la puricat. Nu eu! Pluta are toate atuurile unui produs castigator. Nu pot sa zic ca pretul este acela al unei plute obisnuite, dar trebuie sa vad cu adevarat ce si cum poate face. Si pentru ca simteam ca trebuie sa experimentez ceva nou, pe o zona pe care nu mai pescuisem, am zis sa incerc o zona a Argesului pe care nu mai pescuisem, in apropiere de Bolintin. Nu stiam ce adancimi ma asteapta, dar... nicio grija. Pentru pluta noua, teren nou. Mi-am luat bologneza de opt metri si, la prima vedere, in metoda clasica de pescuit, as fi folosit o pluta de aproximativ 8 grame. Oare e suficient atat si pentru Cralusso Bolo? Mi s-a parut ca da si m-am apucat de montat. Intotdeauna imi place sa asamblez ceva ce n-am mai asambat inainte. Primul lucru pe care l-am facut, a fost sa pregatesc varnisurile siliconice. Le-am taiat pentru diametrul chilei si le-am trecut pe firul principal. Am lasat lungimi mai mari, in special pentru primul tub pe motivul ca, la o intepare mai ferma, risc sa il tai. De ce credeti ca folosesc mai multe varnisuri? Pentru ca, in cazul in care mi se intampla sa-l pierd pe primul, sa nu trebuiasca sa reiau constructia monturii de la zero. Varnisul de rezerva il fixez pe partea de jos a chilei. De-acolo pot rapid sa completez eventualele pierderi din timpul partidei. Deci, tuburile de varnis le trec pe fir si , pe rand, pe chile.

Analiza minunii

Dupa ce am montat pluta, m-am uitat cu atentie la marea nascocire. Incercam sa-mi dau seama ce anume provoaca acea miscare incredibila in apa. Sa fie corpul, cu o scobitura abia sesizabila, care sa forteze curentul sa evolueze? Oare prin tractarea chilei superioara ii fixez eu traiectoria, dictand incotro sa plece? Incerc sa raspund la intrebari pe care fiecare dintre voi care veti incerca Cralusso Bolo, probabil vi le veti pune... Dar hai sa vedem ce-i poate capul. Ma apuc de plumbaj si nu ma joc. O supralestez, pentru ca atunci cand o mentin in curent, va avea tendinta sa se ridice. In functie de puterea curentului, am lestat pana la scufundarea milimetrica peste antena. Sub plumbul picatura am mai fixat alti patru mici, iar in partea de jos am lasat si plumbul (alica) de semnalizare. Ca sa fac cat mai repede sondarea substratului, grupez rapid toti plumbii la un loc. E pentru prima oara cand experimentez adevarata ghidare a lui Cralusso Bolo. Sondarea a fost relativ uºoara, pluta ramanand scufundata pana la ajungerea ºiragului de plumbi pe fundul raului. Am sondat aºa timp de zece minute toata zona din faþa mea ºi mi-am dat seama ca am de-a face cu o apa adanca de patru metri pe o zona intinsa, intre 10 si 20 de metri distanta fata de mal. La adancimea masurata exact, am mai adaugat forfacul fin, gata pregatit. Daca totul merge bine, inseamna ca montura (carligul) va aluneca fin, pe substrat in curent

Inceputul sub semnul Bolo

Inceputul propriu-zis al pescuitului nu inseamna ca folosesc momeala. Dintr-un motiv simplu de inteles, reusesc sa dau peste eventualele agataturi din zona, si, de multe ori, inainte de zgomotul nadirii voi realiza daca exista populatie chinezeasca in zona. La crapi ma refer, evident. In lanseu, pluta se comporta oarecum haotic, dar imediat ce atinge apa, isi ia pozitia obisnuita. Am lasat pluta libera, sa vad cum se comporta si trebuie sa marturisesc ca am avut probleme in a o vizualiza la mare distanta. Totusi, in momentul in care am ajuns sa o tin tensionata, corpul s-a ridicat usor si am inceput sa vad comportamentul propriu-zis al acesteia in timpul jocului de-a curentul. Practic, ridicarea corpului atunci cand tin firul tensionat imi permite sa sesizez mult mai usor muscatura pestelui.

Dupa cateva lanseuri deasupra zonei aleasa pentru nadire, pornesc nadirea propriu-zisa, exact in locul in care am simtit ca pot sa am cel mai bun control al plutei. La prima agitare a acesteia intep si prind primul oblete cu noua jucarie. M-am bucurat ca un copil.

Final de actiune

Senzitivitatea este mai mare decat m-as fi asteptat, raportat la corpul plutei. Obletii si cele mai mici platici scufundau pluta, pe cand platicile negre, sanatoase o ridicau. Un coleg pescar, ce-si incerca norocul mai incolo de mine cu o pluta clasica, a observat minunatia si m-a luat la intrebari. Vazuse si el un film cu plute la PV TV, dar nu prea avea incredere in „draciile alea". I-am imprumutat lanseta, sa vada comportamentul plutei pe vad. Reactia perplexa a spus totul. Am mai castigat un adept. La strangerea echipamentului, tot ce trebuie facut este scoaterea plutei de pe varnisurile siliconice ale chilei si a dispozitivului de ghidare. Este un avantaj incontestabil, care permite schimbare rapida si extrem de facila ale diferitelor modele.

Text: Borota Ovidiu (consultant fisela.ro)

Specificatii tehnice:

  • Corp Spuma Poliuretanica
  • Chila metalica
  • Sistem de fixare in functie de directia de curgere a apei (stanga sau dreapta)
  • Set de antene inclus (3 aplatizate tip vela si doua subtiri)
  • Sistem de fixare a firului incorporabil cu varnis inclus
  • Forma aplatizata, speciala pentru raurile cu un curent mediu si puternic
Greutate
6g
61905006
No reviews

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Produs adaugat in lista de favorite
Product added to compare.

Acest magazin utilizeaza cookie-uri si alte tehnologii pentru a va imbunatati experienta pe site-ul nostru.